Assalamualaikum, Selamat Datang ke Portal Rasmi Lembaga Tabung Haji
|
 • Barisan Pengurusan Kanan TH

  DATUK SERI JOHAN ABDULLAH
  PENGARAH URUSAN KUMPULAN DAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

  Datuk Seri Johan Abdullah berkelulusan Sarjana Pengurusan Perniagaan (Kewangan) dari Universiti Morehead State, Kentucky Amerika Syarikat (AS). Beliau juga adalah pemegang Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Kewangan) dari Universiti Eastern Michigan, Michigan AS.

  Sebelum menyertai TH, beliau merupakan Pengarah Urusan Kumpulan / Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Holdings Berhad (BHB) sejak Mei 2008. Beliau merupakan Ahli Lembaga Pengarah di beberapa anak syarikat di dalam Kumpulan BHB. Beliau pernah menyandang beberapa jawatan kanan semasa di Bursa Malaysia Berhad dan mempunyai pengalaman luas dalam kewangan korporat, pasaran modal dan perbankan Islam.

  Beliau dilantik sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Dan Ketua Pegawai Eksekutif TH pada 1 Julai 2016.  DATO’ BADLISYAH ABDUL GHANI
  TIMBALAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

  Dato’ Badlisyah Abdul Ghani dilahirkan pada tahun 1974 dan berasal dari Ipoh, Perak. Beliau merupakan seorang Chartered Banker di bawah Asian Institute of Bankers (AICB), Chartered Professional in Islamic Finance di bawah Chartered Institute of Islamic Finance Professionals dan memegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti of Leeds, United Kingdom.

  Sebelum menyertai TH, beliau menerajui Bahagian Perbankan Islam Kumpulan CIMB sebagai Ketua Pegawai Eksekutif. Beliau juga pernah menyandang jawatan sebagai Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Islamic Bank Berhad, Ketua Kumpulan CIMB bagi rantau Timur Tengah dan Brunei serta bertugas dengan syarikat subsidiari perbankan luar pesisir, Bank Islam Malaysia Berhad.

  Beliau adalah Presiden Pengasas Chartered Institute of Islamic Finance Professional (CIIF) serta ahli lembaga Pemegang Amanah untuk Islamic Banking and Finance Institute Malaysia. Beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang kewangan dan berkhidmat dalam pelbagai organisasi serta jawatankuasa industri di dalam dan di luar negara.

  Dato’ Badlisyah adalah penerima anugerah Banker of The Year selama beberapa tahun sepanjang 19 tahun di dalam bidang kewangan Islam. Beliau turut diiktirafkan oleh Euromoney pada tahun 2004 sebagai di antara 20 perintis teratas dalam bidang Kewangan Islam. Beliau juga merupakan seorang alumni program ICLIF dan ahli tetap ANSARA Taiping.

  Dato’ Badlisyah dilantik sebagai Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Haji pada 1 Julai 2016.  DATO’ ADI AZUAN ABDUL GHANI
  KETUA PEGAWAI OPERASI

  Dato’ Adi Azuan bin Abdul Ghani merupakan Ketua Pegawai Operasi TH sejak Oktober 2015. Beliau memulakan kerjaya profesional dalam bidang audit dan perakaunan bersama PricewaterhouseCoopers, Kuala Lumpur pada 1996. Beliau merupakan Pengarah Bukan Bebas & Bukan Eksekutif di Y.S.P Southeast Holdings Berhad sejak 1 Disember 2004, dan Pengarah Bukan Bebas Bukan Eksekutif TH di Theta Edge Berhad. Beliau memiliki ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dari Queen’s University of Belfast dan ACCA dari Emile Woolf College, London, UK. Beliau adalah Ahli Felo ACCA (FCCA) selain ahli dalam Malaysian Institute of Accountants (MIA).  DATUK ROZAIDA OMAR
  KETUA PEGAWAI KEWANGAN KUMPULAN

  Datuk Rozaida Omar menyertai TH pada tahun 2004. Beliau mempunyai pengalaman luas dalam bidang kewangan dan bertanggungjawab sepenuhnya ke atas pengurusan kewangan TH dan Kumpulan. Beliau adalah seorang Fellow Chartered Association of Certified Accountant (FCCA) dan juga mewakili TH sebagai Ahli Lembaga Pengarah Pelikan International Corporation Berhad, BIMB Holdings Berhad dan Syarikat Takaful Malaysia Berhad.  DATO’ SYED SALEH SYED ABDUL RAHMAN
  PENGURUS BESAR KANAN HAJI

  Dato’ Syed Saleh Syed Abdul Rahman memulakan karier di Lembaga Tabung Haji (TH) pada tahun 1987. Sepanjang 29 tahun bersama TH, beliau telah menyandang pelbagai jawatan dalam Kewangan Korporat & Perkhidmatan, Pengurusan Dana, Pembangunan Perniagaan dan Pelaburan Ekuiti & Hartanah. Beliau juga pernah menerajui salah sebuah anak syarikat TH iaitu TH Travel & Services Sdn Bhd.

  Beliau berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dan Sarjana Muda Kejuruteraan dalam jurusan Kejuruteraan Awam dari University of Wales, United Kingdom.

  Sejak tahun 2011 hingga kini, Dato’ Syed Saleh menyandang jawatan Pengurus Besar Kanan (Haji) yang bertanggungjawab atas pengurusan dan operasi haji di Tanah Air dan di Tanah Suci.  ABD KADIR SAHLAN
  KETUA PEGAWAI PELABURAN

  Pemegang Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer daripada Universiti of Cambridge, Abd Kadir Sahlan mula berkhidmat di TH pada bulan Jun 2010 dengan pengalaman luas dalam bidang pelaburan selama 24 tahun.

  Peranan utama beliau adalah merangka strategi pelaburan berlandaskan Syariah bagi mencapai pulangan yang mampan dan berdaya saing untuk TH.

  Beliau bertanggungjawab bagi pengurusan portfolio pelaburan merangkumi aset kelas ekuiti, pendapatan tetap, perbendaharaan, pelaburan dana ekuiti tidak tercatat dan program-program melalui syarikat pengurusan dana luaran.  RIFINA MD ARIFF
  PENGURUS BESAR KANAN KEWANGAN KORPORAT DAN PERKHIDMATAN

  Rifina Md Ariff dilantik sebagai Pengurus Besar Kanan Kewangan Korporat & Perkhidmatan TH pada 15 Disember 2014.

  Beliau berpengalaman luas dalam bidang pelaburan, kewangan korporat dan perbankan. Kerjaya beliau bermula sebagai Pegawai Kanan di Permata Merchant Bank pada tahun 1990. Dalam tempoh 1994 hingga 2000, beliau berkhidmat sebagai Pengurus Kanan di Amanah Saham Mara Berhad dan kemudiannya di Affin Merchant Bank Berhad sebagai Timbalan Naib Presiden, sebelum menyertai TH pada tahun 2002. Pada tahun 2009, beliau telah dipinjamkan ke syarikat Pelikan Vertriebsgesellschaft mbH & Co. KG, Hannover, German selama 4 tahun sebelum kembali berkhidmat di TH pada Julai 2013.

  Beliau dilantik sebagai wakil pengarah TH dalam beberapa Lembaga Pengarah syarikat. Antaranya adalah BIMB Holdings Berhad, Abraj Sdn Bhd, Abraj Management Sdn Bhd, TH Marine Sdn Bhd dan TH Alam Holdings (L) Inc. dan LTH Property Investment (L) Inc.. Beliau juga adalah Pengarah dalam syarikat TH di UK iaitu Leatherhead Properties Ltd dan LTH Property 2 Limited.  MOHD HISHAM HARUN
  PENGURUS BESAR KANAN SUMBER MANUSIA

  Mohd Hisham Harun memulakan karier awalnya pada tahun 1993 sebagai auditor dan kemudiannya Perunding Kewangan Korporat di Coopers & Lybrand/PricewaterhouseCoopers. Beliau menyertai TH pada 1999 sebagai Pengurus Kanan di Perancangan Korporat sebelum dilantik sebagai Pengurus Besar untuk mengetuai Bahagian Pengurusan Pelaburan pada 2004. Beliau kemudiannya dilantik sebagai Pengurus Besar Kanan, Kewangan Korporat dan Perkhidmatan pada tahun 2011 dan bertanggungjawab untuk mengenalpasti peluang pelaburan berkaitan dengan pembangunan syarikat pelaburan melalui susun atur korporat, penilaian peluang pelaburan untuk saham tidak tersenarai dan pelaburan hartanah.

  Seterusnya pada tahun 2014, beliau telah dilantik sebagai Pengurus Besar Kanan (Sumber Manusia) dan bertanggungjawab mengurus dan membangunkan modal insan secara terancang dan strategik bagi mencapai kecemerlangan organisasi.

 • Barisan Pengurusan TH
  • PEJABAT PENGARAH URUSAN KUMPULAN DAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

   DATUK SERI JOHAN ABDULLAH
   PENGARAH URUSAN KUMPULAN DAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

   DATIN NORMIMY MOHAMED NOOR
   PENGURUS BESAR PEJABAT PENGARAH URUSAN KUMPULAN DAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

   AZHAR NAYAN
   KETUA AUDIT DALAM

   DATO’ MOHAMAD YUSOFF AKOPE
   KETUA PEGAWAI INTEGRITI

   HAZLINA MOHD KHALID
   PENASIHAT UNDANG-UNDANG

   IMRAN MOHAMMAD KHAYAT
   PENGURUS BESAR SYARIAH

   BADRUL HISHAM MOHD SALLEH
   PENGURUS BESAR PENGURUSAN RISIKO

   ANIS ZUHANI AHMAD
   PENGURUS BESAR HAL EHWAL AWAM DAN KOMUNIKASI KORPORAT KUMPULAN

   MOHAMMAD SAIMI MAT SOM
   KONSUL HAJI / PENGARAH TH KSA

  • PEJABAT TIMBALAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

   DATO’ BADLISYAH ABDUL GHANI
   TIMBALAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF


  • PEJABAT KETUA PEGAWAI OPERASI

   DATO’ ADI AZUAN ABDUL GHANI
   KETUA PEGAWAI OPERASI

   KHAIRUL ‘A’ZIHAR RAPAR
   PEGAWAI KHAS KEPADA KETUA PEGAWAI OPERASI

   • JABATAN KHIDMAT PENDEPOSIT DAN OPERASI

    MOHD RIDZUAN WAHI
    PENGURUS BESAR SIMPANAN & PENGELUARAN

    DATUK TAHAR PILUS
    PENGURUS BESAR OPERASI PEJABAT CAWANGAN

    MOHD NASIR MOHD YUSOFF
    PENGURUS BESAR KHIDMAT PELANGGAN

    MD. RIDZA MD. ZAIN
    PENGURUS BESAR PENYELENGGARAAN HARTANAH

    ZAINI RASHID
    PENGARAH NEGERI GANTIAN I

    HELENA HASHIM
    PENGARAH NEGERI GANTIAN II

   • JABATAN SUMBER MANUSIA

    MOHD HISHAM HARUN
    PENGURUS BESAR KANAN SUMBER MANUSIA

    ZAINAL ABIDIN OMAR
    PENGURUS BESAR PENGURUSAN SUMBER MANUSIA

    MOHD NORBER KASSIM
    PENGURUS BESAR PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA & KUALITI

    KHAIRUL BARIAH ABDUL KARIM
    PENGURUS BESAR PERHUBUNGAN INDUSTRI DAN ANGGOTA

    AISHAH ABDUL SAMAD
    PENGURUS BESAR YAYASAN TH

  • JABATAN KEWANGAN

   DATUK ROZAIDA OMAR
   KETUA PEGAWAI KEWANGAN KUMPULAN

   NOR AIDA AHMAD
   PENGURUS BESAR PENGURUSAN STRATEGIK KEWANGAN KUMPULAN

   ANISUATI YAHYA
   KETUA PERKHIDMATAN

   AZYYATI MOHD JUSOH
   KETUA PERKHIDMATAN PELABURAN

   NORUL HUDA MOHD SIDEK
   PENGURUS BESAR PENTADBIRAN DAN PEROLEHAN

   AMRAN BIN ABDUL LATIP
   KETUA BAHAGIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

   MOHAMED AMEEN S.M.A ABDUL WAHAB
   PENGURUS BESAR PERNIAGAAN KAD

  • JABATAN HAJI

   DATO’ SYED SALEH SYED ABDUL RAHMAN
   PENGURUS BESAR KANAN HAJI

   NURRINANUWAR SHAMSUDDIN
   PENGURUS BESAR PENGURUSAN HAJI

   TENGKU AZIZ RAJA ABDULLAH
   PENGURUS BESAR BIMBINGAN

   DATO’ AHMAD RUZMAN AHMAD RAZALI
   PENGURUS BESAR OPERASI DOMESTIK

   MAT ADMARA ALANG AZIZDIN
   PENGURUS BESAR AGENSI HAJI

   DATO’ AHMAD SOHAIMI ABD RAHIM
   PENGURUS BESAR PENYELIDIKAN DAN PEMBANGUNAN HAJI

  • JABATAN PELABURAN

   ABD KADIR SAHLAN
   KETUA PEGAWAI PELABURAN


   KETUA PENGURUSAN PORTFOLIO EKUITI

   MOHD FAZLI ZAINAL
   KETUA PENGURUSAN PORTFOLIO EKUITI ASING

   HAMDAN RASID
   KETUA PENGURUSAN PORTFOLIO PENDAPATAN TETAP

   MUSTAKIM MOHAMAD
   KETUA PELABURAN DANA DAN ‘OUTSOURCING’

   MOHAMAD IKHWAN BAKREN
   KETUA PENYELIDIKAN

  • JABATAN KEWANGAN KORPORAT DAN PERKHIDMATAN

   RIFINA MD ARIFF
   PENGURUS BESAR KANAN KEWANGAN KORPORAT DAN PERKHIDMATAN


   PENGURUS BESAR KEWANGAN KORPORAT

   NIK ABDUL HAMID SHUKRI NIK ABDULLAH
   PENGURUS BESAR PERKHIDMATAN KORPORAT

   DATO’ REDHUAN SABARUDDIN
   PENGURUS BESAR PEMASARAN DAN PENYEWAAN

 • Senarai Jabatan & Fungsi
  TH diterajui oleh tujuh (7) jabatan yang masing-masing mempunyai fungsi tersendiri yang disusun secara sistematik dan teratur bagi menjamin perkhidmatan yang cekap dan efisyen bagi setiap pihak samada pelanggan ataupun anggota.
  • Pejabat Pengarah Urusan Kumpulan & Ketua Pegawai Eksekutif

   Bahagian Audit Dalam
   Bertanggungjawab menjalankan aktiviti secara bebas, objektif dan memberi perundingan yang dirancang untuk menambah nilai dan menambahbaik operasi organisasi. Bahagian ini turut membantu organisasi mencapai objektifnya melalui pendekatan yang sistematik dan teratur untuk menilai dan menambahbaik keberkesanan organisasi dalam mengurus risiko, kawalan dan keutuhan pengurusan.

   Bahagian Integriti
   Bertanggungjawab membentuk persekitaran perniagaan yang adil, telus dan bebas daripada rasuah, penyelewengan dan salahguna kuasa. Ia turut meningkatkan keberkesanan perniagaan dan tadbir urus korporat terbaik bagi kepentingan stakeholder dan pendeposit TH. Bahagian ini juga berperanan untuk meningkatkan kecekapan dalam sistem penyampaian perkhidmatan dan kawalan dalaman serta menerapkan budaya integriti di dalam organisasi.

   Bahagian Perundangan & Sekretariat
   Menyediakan khidmat nasihat korporat , gubalan, semakan dokumen perundangan, litigasi, penyiasatan, penyediaan dan pendakwaan kes-kes yang melibatkan kesalahan di bawah Akta Tabung Haji 1995 dan peraturan-peraturan berkuatkuasa dan perkhidmatan korporat dan kesetiausahaan.

   Bahagian Pengurusan Risiko
   Bertanggungjawab menerapkan budaya pengurusan risiko secara aktif dan konsisten di semua peringkat kumpulan TH. Memberikan khidmat nasihat yang bebas berdasarkan konsep pengurusan risiko demi menambahbaik keberkesanan operasi di kumpulan TH. Menguruskan risiko-risiko utama di TH berlandaskan Rangkakerja Pengurusan Risiko yang menyeluruh.

   Bahagian Syariah
   Bahagian Syariah berfungsi untuk menjalankan perundingan, penyelidikan dan menyemak aktiviti pelaburan, perniagaan dan operasi TH serta anak-anak syarikatnya berkenaan pematuhan Syariah. Ia juga bertanggungjawab untuk memantau pelaksanaan resolusi dan keputusan yang telah dibuat oleh Jawatankuasa Penasihat Syariah serta menyelia pelaksanaannya dalam perniagaan dan operasi harian TH.

   Bahagian Syariah juga bertanggungjawab terhadap pematuhan Syariah melalui polisi, prosedur serta proses-proses yang sewajarnya bagi memastikan pematuhan Syariah yang berterusan.

   Bahagian Hal Ehwal Awam Dan Komunikasi Korporat Kumpulan
   Merancang dan melaksanakan aktiviti-aktiviti perhubungan dalaman dan luaran, menyalurkan maklumat serta pengurusan imej dan identiti TH ke arah kecemerlangan.

   Pejabat Konsul Haji
   Bertanggungjawab dalam mewujudkan dan memelihara perhubungan baik antara TH dengan pihak berkuasa di Arab Saudi yang berkaitan dengan urusan haji, mengurus penyewaan bangunan untuk perumahan jemaah haji, mengurus pembelian bekalan yang ditentukan untuk Rombongan Haji dan jemaah haji Malaysia, dan memastikan jemaah umrah di bawah kelolaan anak syarikat TH mendapat perkhidmatan yang dijanjikan.

  • Pejabat Timbalan Pengarah Urusan Kumpulan & Ketua Pegawai Eksekutif
  • Pejabat Ketua Pegawai Operasi
   JABATAN KHIDMAT PENDEPOSIT DAN OPERASI

   Jabatan ini adalah bertanggungjawab ke atas segala urusan simpanan dan pengeluaran wang pendeposit sama ada di pejabat-pejabat daerah, negeri dan ibu pejabat TH atau agensi-agensi yang dilantik oleh TH seperti Bank Islam, Bank Simpanan Nasional dan Pejabat-Pejabat Pos.

   Jabatan ini telah dan sedang berusaha untuk memperkukuhkan dan memantapkan lagi aktiviti pemasaran dan perkhidmatan bagi tujuan meningkatkan keyakinan pendeposit kepada TH.

   Bahagian Operasi Pejabat Cawangan
   Bertanggungjawab mengurus pentadbiran pejabat-pejabat cawangan TH di peringkat negeri, daerah dan mini bagi mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan kemudahan kepada pendeposit. Bertanggungjawab memastikan semua wang pendeposit yang diterima disalurkan ke akaun TH melalui bank-bank yang ditetapkan dalam sesingkat masa untuk memaksimumkan kegunaan dan pelaburan dana.

   Bahagian Simpanan dan Pengeluaran
   Mengurus kawalan akaun dan rekod pendeposit secara professional dan amanah; memberi perkhidmatan yang memuaskan bagi mempertingkatkan keyakinan semua umat Islam untuk terus menabung di TH serta mewujudkan perkhidmatan sistem simpanan dan pengeluaran di Malaysia dan di Arab Saudi.

   Bahagian Khidmat Pelanggan
   Merancang dan menyelaraskan strategi serta aktiviti pemasaran untuk dilaksanakan di Pejabat TH cawangan bersesuaian dengan matlamat semasa pengurusan TH. Menguruskan soal selidik untuk mendapatkan perspektif pendeposit dan pelanggan mengenai produk dan perkhidmatan yang diberikan oleh TH.

   JABATAN SUMBER MANUSIA

   Jabatan Sumber Manusia menjadi rakan kongsi strategik di dalam membangunkan secara total keupayaan, bagi menyokong segala keperluan dan objektif organisasi. Jabatan ini membangunkan pasukan kerja yang kompeten, berkeyakinan dan berkebolehan di dalam meningkatkan produktiviti dan keberkesanan komuniti TH, di samping menggalakkan satu suasana budaya kerja yang berdaya saing. Mewujudkan dan mempromosikan satu persekitaran kerja yang sihat dan produktif, selaras dengan kehendak organisasi.

   Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
   Bertanggungjawab untuk menjalankan tugas perancangan dan perlantikan tenaga kerja secara cekap dan efektif bagi memastikan “tenaga kerja yang positif, berdaya saing serta mempunyai kepakaran dan kesungguhan yang diperlukan dalam melaksanakan tugas dalam masa yang diperuntukkan”.

   Bahagian Pembangunan Sumber Manusia & Kualiti
   Bertanggungjawab untuk membentuk dan membangunkan keperluan latihan bagi mempertingkatkan lagi motivasi, kepakaran dan keupayaan tenaga kerja yang sedia ada. Bahagian ini merupakan agen perubahan untuk melaksanakan dan memastikan prinsip-prinsip TQM (Total Quality Management) yang berasaskan Sistem Pengurusan Kualiti dijadikan sebagai satu budaya kerja kepada semua anggota TH.

   Bahagian Perhubungan Anggota & Industri
   Bertanggungjawab untuk memastikan keharmonian perhubungan di kalangan anggota TH di samping memastikan peraturan dan undang-undang organisasi dipatuhi. Bahagian ini adalah bertanggungjawab bertindak sebagai pengantara di antara Pihak Pengurusan TH dengan para anggotanya.

   Secara keseluruhannya, rangkaian perkhidmatan ini diwujudkan bagi menyokong dan memastikan segala aspirasi dan objektif organisasi dapat di dukung oleh semua lapisan tenaga kerja TH.

  • Jabatan Kewangan

   Merancang, merumus dan menyediakan belanjawan bagi organisasi TH berdasarkan kepada keperluan jabatan-jabatan berkenaan bagi tujuan mencapai objektif organisasi dengan lebih berkesan. Disamping itu, jabatan ini memainkan peranan penting bagi mendapatkan pulangan yang maksimum dari pelaburan jangka pendek dan sewaan bangunan. Ia juga bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan TH selaras dengan kehendak piawaian dan kawalan kewangan yang mantap.

   Latarbelakang dan Fungsi Jabatan Kewangan
   Jabatan Kewangan adalah satu daripada enam (6) Jabatan ini diketuai oleh Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan (KPKK) serta lima (5) Ketua Bahagian di Bahagian berikut:

   • Bahagian Pengurus Strategik Kewangan Kumpulan
   • Bahagian Perkhidmatan
   • Bahagian Perkhidmatan Pelaburan
   • Bahagian Pentadbiran Dan Perolehan
   • Bahagian Teknologi Maklumat

   Fungsi utama Jabatan Kewangan:

   1. Bertanggungjawab mentadbir dan mengawal Urusan Kewangan menurut Akta TH dan dasar-dasar yang ditetapkan oleh TH.
   2. Mewujudkan polisi serta peraturan kewangan yang efektif dan efisyen untuk pelaksanaan sistem dan prosedur kerja yang menzahirkan hasil kerja berkualiti.
   3. Melaksanakan analisa kewangan untuk membantu dalam membuat keputusan kewangan yang berkesan.
   4. Memantau, menilai dan menambahbaik operasi kewangan bersesusaian dengan perancangan kewangan yang diluluskan.

  • Jabatan Haji

   Menyedia dan menyelaraskan semua perkhidmatan yang diperlukan bagi membolehkan umat Islam Malaysia menunaikan fardhu haji dengan sempurna, selamat dan dengan kos yang efektif agar mendapat haji yang mabrur.

   Bahagian Pengurusan Haji
   Bertanggungjawab dalam menyediakan infrastruktur pengurusan dan operasi haji bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan kepada jemaah haji dan mengawal serta menyelaras aktiviti kebajikan jemaah haji sesuai dengan kedudukan mereka sebagai Tetamu Allah.

   Bahagian Operasi Domestik
   Bertanggungjawab dalam urusan pengendalian jemaah haji yang meliputi pendaftaran haji, peruntukan pasport, alokasi penerbangan dan penyelarasan visa haji dan pengurusan Operasi Haji Tanah Air.

   Bahagian Bimbingan
   Bertanggungjawab untuk menyediakan modul bimbingan haji bersepadu, menerbitkan bahan-bahan bimbingan haji bagi rujukan utama jemaah haji dan membangunkan pengkursus-pengkursus dan Guru Agama sebagai pembimbing jemaah haji yang berkesan.

   Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Haji
   Bertanggungjawab dalam menyedia, merancang dan mengawal aktiviti penyelidikan dan pembangunan haji (R&D) dari semasa ke semasa berdasarkan bajet yang disediakan. Menerajui Pasukan Penggerak Utama (PPU) dan urusetia Sistem Pengurusan Kualiti ISO 9001:2008 Perkhidmatan Haji (SPK ISO PH) serta inisiatif-inisiatif penambahbaikan. Menjalankan aktiviti-aktiviti pengajian haji di bawah program Akademi Haji.

   Bahagian Agensi Haji
   Mengawalselia Pengelola Jemaah Haji (PJH) berlesen di bawah peruntukan-peruntukan seksyen 27-36, Akta TH 1995 serta menguatkuasakan sebarang pelanggaran terhadap seksyen tersebut serta meningkatkan tahap profesionalisma pengurusan haji PJH sebagai sebahagian daripada pengurusan haji Malaysia yang cemerlang.

  • Jabatan Pelaburan

   Jabatan ini bertanggungjawab untuk semua urusan pelaburan dalam sektor ekonomi yang diluluskan Syariah bertujuan memberi pulangan yang kompetitif. Tumpuan yang utama yang diberikan oleh jabatan ini adalah termasuk langkah-langkah mempelbagaikan dan memperkukuhkan aktiviti-aktiviti pelaburan bagi meningkatkan keuntungan dan berusaha ke arah pengemblengan dana ummah di samping meningkatkan usaha pengeluaran barangan dan kemudahan yang boleh dimanfaatkan oleh orang ramai. Penekanan akan terus dibuat kepada syarikat-syarikat yang berdaya maju dan mempunyai pengurusan yang cekap.

   Jabatan ini sentiasa berusaha mengenalpasti sektor-sektor industri yang berpotensi tinggi yang berkembang agar dapat menjamin serta memastikan kejayaan pelaburannya.

  • Jabatan Kewangan Korporat Dan Perkhidmatan

   Jabatan Kewangan Korporat Dan Perkhidmatan bertanggungjawab memperkukuhkan pelaburan saham TH melalui penilaian peluang pelaburan strategik dan hartanah yang komprehensif, sistem pemantauan yang cekap dan mantap, pemuliharaan dan penambahbaikan pelaburan TH serta kawalselia urustadbir korporat. Di samping itu, JPK juga memastikan pengstrukturan dan tindakan korporat (corporate exercise) setiap pelaburan saham dan hartanah memanfaatkan TH demi menjaga kepentingan TH melalui perancangan strategik organisasi.

   Objektif Jabatan Kewangan Korporat Dan Perkhidmatan (CFS) ialah memperkukuhkan pelaburan saham dan hartanah TH melalui penilaian peluang strategik yang komprehensif, sistem pemantauan cekap dan mantap, pemulihan dan penambahbaikan pelaburan TH serta kawalselia urustadbir korporat terbaik. Disamping itu, Jabatan CFS juga berperanan memastikan setiap pengstrukturan dan tindakan korporat atas pelaburan saham dan hartanah dimanfaatkan demi kepentingan TH.

 • Carta Organisasi TH